Maalderij De Nieuwe Molen

Het rijksmonument “De Nieuwe Molen” is gelegen aan de Keurhorsterweg 5 te  Sinderen (Gem. Oude IJsselstreek). Het hoofdgebouw dateert uit 1926 en het geheel kent een lange historie.

 

Geschiedenis in het kort

In 1652 stichtten de heren van Bergh en Wisch op de z.g. 'Keurhorsterheide' en op de grens tussen hun bezittingen, een 'nieuwe molen': een houten achtkante bovenkruier.

Al in 1671 werd deze vervangen door een standerdmolen: een windmolen die in zijn geheel kan draaien ('kruien') om naar de wind gezet te worden.
De standerdmolen hield twee en een halve eeuw stand en werd in 1926 gesloopt, waarna het bedrijf in de huidige motormaalderij werd voortgezet.

 

In de maalderij treft men drie koppels stenen aan voor het vermalen van -voornamelijk- granen, alsmede enkele (hulp)werktuigen voor het transport en de bewerking van granen en meel. Voor de aandrijving van het geheel zorgt een ééncilinder Thomassen dieselmotor uit 1930.
 

De roggebrood bakkerij die aan het bedrijf verbonden is, dateert uit 1910.
In de nabijheid van de vroegere molenaarswoning heeft tot aan het einde van de 19e eeuw een grote rosmolen gestaan, waarin zich o.a. een olieslagerij bevond.
De bedrijfsactiviteiten werden in 1981 gestaakt, maar de inrichting is nog in oorspronkelijke staat aanwezig en bedrijfsvaardig.
Het is een monument van het molenaarsbedrijf uit de twintiger en dertiger jaren van de twintigste eeuw, het zogenaamde interbellum.

 

Jaarlijkse open dagen

De maalderij is elk jaar geopend op de Nationale Molendag (de tweede zaterdag in mei) en op Open Monumentendag (de tweede zaterdag in september).

 

Onze bezoekers

Op de open dagen zijn fietsers veel geziene gasten, mede doordat de maalderij ligt langs een knooppuntenroute via nr. 94.
Liefhebbers van historische motoren komen hier om te genieten van het lopen van de dieselmotor. Als de ganse maalderij draait, proef je de energieke werkkracht van weleer.